Wat zijn loepbrillen?

Vergrootglas

Een vergrootglas is een klein optisch instrument dat wordt gebruikt om het uiterlijk van een object te vergroten. Ze worden meestal gebruikt om kleine objecten groter te laten lijken en om kleine lettertjes leesbaarder te maken. Vergrootglazen zijn er in verschillende soorten en maten, maar ze werken allemaal met een lens die het bekeken object vergroot. Deze eigenschap kan ook een grote hulp zijn voor slechtzienden of voor professionele gebruikers in specifieke beroepen in het dagelijks leven. In deze tekst gaan we uitgebreid in op vergrootglazen.

Wat zijn Loepbrillen?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een loepbril een combinatie van een bril en een loep, maar hoe werken ze? Een vergrootglas is eigenlijk gewoon een simpele lens. Lenzen zijn gebogen stukjes glas of plastic die de richting van het licht dat er doorheen gaat veranderen. Wanneer u een vergrootglas boven een object houdt, breekt de lens de lichtstralen die door het object worden uitgestraald, waardoor het object groter lijkt. Vergrootglazen kunnen worden uitgerust met een telescoop of een vergrootglas, zodat het bekeken object tot acht keer vergroot kan worden.

Waar worden Loepbrillen gebruikt?

Loepbrillen worden gebruikt als visuele hulpmiddelen waarbij een exacte hantering en precisie bijzonder belangrijk zijn. Deze omvatten voornamelijk de speciale gebieden van geneeskunde of technologie. Maar ook ambachtslieden, zoals horlogemakers of goudsmeden gebruiken vergrootglazen. Maar niet alleen deze beroepsgroepen hebben ze nodig. Veel slechtziende mensen gebruiken ook graag een vergrootglas, bijvoorbeeld om de krant beter te kunnen lezen of om een ​​puzzel op te lossen. Kortom: Of het nu voor uw hobby of uw werk is, vergrootglazen maken het dagelijks leven voor veel mensen een stuk gemakkelijker.

Loepbrillen met licht

Een groot voordeel van moderne loepbrillen is de extra geïntegreerde verlichting. Dit maakt het mogelijk om ook bij slechte lichtomstandigheden probleemloos te werken en een werkresultaat te bereiken zonder moe te worden. De lampen zijn vaak erg fel en kunnen handmatig of automatisch worden bediend. De modellen met een automatische inschakelfunctie worden aangestuurd door een lichtsensor. Zodra de gebruiker het vergrootglas dicht bij het werkstuk brengt, gaat de lamp automatisch aan. Het licht wordt gelijkmatig over het hele te verlichten gebied verdeeld

Er zijn dus geen storende schaduwen en een goed overzicht is altijd gegarandeerd. Er zijn ook modellen met een LED-ringlicht die het licht indirect kan uitstralen. Hun voordeel komt tot uiting in het feit dat er minder kans is op verblindingsreflecties.

Loepbrillen om te lezen

Als je door verminderd zicht moeite hebt met het lezen van een krant of een boek, omdat de letters wazig lijken, dan is een loepbril precies wat je nodig hebt. Er zijn verschillende modellen op de markt, zodat iedereen zijn persoonlijke favoriet kan vinden. Vergrootglazen met een telescoop kunnen vanwege het gewicht oncomfortabel zijn voor brildragers. U kunt daarom kiezen uit gespecialiseerde leesbrillen met een hoog vergrotingsvermogen die de eigenschappen hebben van een vergrootglas. Dergelijke vergrootglazen zijn niet zwaarder dan conventionele leesbrillen en stellen brildragers en slechtzienden in staat een betere gezichtsscherpte te hebben.

Loepbrillen voor slechtzienden

Mensen met LMD (leeftijdsgebonden maculaire degeneratie) of staar hebben het in het dagelijks leven meestal moeilijk omdat ze voorwerpen niet meer duidelijk kunnen zien. Maar er zijn speciale loepbrillen die slechtzienden helpen om weer beter te zien en het dagelijks leven gemakkelijker te maken. De lenzen van deze modellen hebben een bijzonder hoog brekingsvermogen. Daarnaast zijn de modellen vaak voorzien van extra verlichting, zodat je ook bij slechte lichtomstandigheden beter kunt zien. In sommige gevallen is de gezichtsscherpte van mensen met een visuele beperking of een oogziekte zo verminderd dat een conventionele bril niet effectief is om te lezen. In dit geval is een vergrotend visueel hulpmiddel zoals een vergrootglas een goede oplossing om het gezichtsvermogen tot een goede waarde te brengen.

Wat zijn loepbrillen?
Schuiven naar boven