Een doorstroomverwarmer is een apparaat voor decentrale waterverwarming. In tegenstelling tot een warmwatertank verwarmt hij het water alleen als de kraan wordt geopend, d.w.z. als het doorstroomt. Doorstroomverwarmers worden meestal gebruikt in badkamers of keukens en gebruiken elektriciteit of aardgas. Elektronische modellen zijn aanzienlijk efficiënter dan hydraulische modellen.
- Wilt u zo efficiënt mogelijk water verwarmen?
- Werkt uw oude doorstroomgeiser niet meer naar behoren?
- Overweegt u een doorstroomverwarmer te plaatsen in plaats van een cv-ketel?
Doorstroomgeisers zijn met name interessant voor kleinere huishoudens of kranen die zelden worden gebruikt of niet kunnen worden aangesloten op de centrale warmwatervoorziening. Hun voordeel is dat ze alleen energie (elektriciteit of aardgas) verbruiken als er daadwerkelijk water stroomt. Hierdoor zijn er geen voorraad- of leidingverliezen zoals bij centrale warmwaterbereiding met warmwaterboilers. Aangezien een doorstroomgeiser het water niet opslaat, is er ook geen risico op legionella.
Het warmwaterverbruik is bepalend voor de kosten en CO2-uitstoot van een doorstroomgeiser. Het besparingspotentieel wordt vaak onderschat. Met eenvoudige en goedkope maatregelen kan een gemiddeld huishouden vele honderden euro’s per jaar besparen en veel CO2 vermijden.
Ook al zetten doorstroomgeisers de verbruikte energie zeer efficiënt om in warmte, ze zijn niet altijd de meest kosteneffectieve en klimaatvriendelijke oplossing. Dit geldt met name voor elektrische doorstromers: kosten en CO2-uitstoot zijn hoger dan bijvoorbeeld centrale waterverwarming op gas.
Eigenaren moeten nagaan of het vervangen van een oude doorstromer de moeite waard is. Nieuwe elektronische of volledig elektronische doorstromers verbruiken bijna een derde minder energie dan hydraulische toestellen. Ze bieden ook meer comfort doordat ze sneller zijn en vaak tot op de graad nauwkeurig te regelen zijn. Een gemiddeld driepersoonshuishouden bespaart zo’n 100 euro aan elektriciteitskosten per jaar en vermindert de CO2-uitstoot met 205 kg.
Of het de moeite waard is om over te stappen van een cv-ketel naar een doorstromer hangt vooral af van het gebruik en het individuele warmwaterverbruik. Met de watercheck, die u bij uw leverancier kunt vinden, kunt u uw verbruik vergelijken met dat van vergelijkbare huishoudens.