Smartwatch met automatische valdetectie

Horloge

Bij een val is snelle hulp noodzakelijk. Een telefoonhorloge voor ouderen kan hierin voorzien. De TCL Safety Watch MT43AX heeft automatische valdetectie en een SOS-knop. In geval van nood worden de nabestaanden direct gewaarschuwd. In de video presenteren we het horloge met de individuele beveiligingsfuncties. De cijfers zijn beangstigend: de 65-plussers maken jaarlijks meer dan vijf miljoen valpartijen. Volgens statistieken valt elke tweede persoon boven de 80 minstens één keer per jaar. Daar zijn veel redenen voor: afnemend gezichtsvermogen en spierkracht leiden al snel tot een misstap. Bovendien neemt het evenwichtsgevoel af met de leeftijd. Ongelukken gebeuren thuis en onderweg. Soms met kleine, maar keer op keer met ernstige gevolgen. Als gevolg hiervan maken families zich vaak zorgen over hun bejaarde dierbaren. Zeker als ze alleen wonen. Dus vragen we ons vaak af: Gaat het goed met oma? De TCL Safety Watch MT43AX neemt deze zorg weg. Want met het horloge kunnen nabestaanden zeker zijn: in geval van nood worden ze direct geïnformeerd. Het productiebedrijf TCL heeft hiervoor verschillende beveiligingsfuncties in het horloge ingebouwd. Samen met mijn collega’s heb ik deze nader bekeken.

Smartwatch herkent vallen en informeert familieleden

Het eerste dat moet worden vermeld, is valdetectie. Een in het horloge ingebouwde sensor detecteert automatisch vallen. En of ze nu thuis of onderweg gebeuren. Als de persoon valt, verstuurt de smartwatch na 60 seconden zonder verdere actie een noodoproep. De drager van het horloge bepaalt naar wie deze noodoproep gaat, dit kunnen familieleden zijn zoals hun eigen kinderen of mensen uit hun vriendenkring. Er kunnen maximaal drie alarmnummers worden opgeslagen, die in het ergste geval na elkaar worden gebeld. Dit wordt herhaald totdat de oproep wordt beantwoord. Wie je ook kiest: de contactpersonen voor noodgevallen dienen vooraf geïnformeerd te worden, zodat ze de app van het horloge op hun smartphone kunnen downloaden. Ze worden niet alleen telefonisch gecontacteerd, maar ontvangen de noodoproep ook als pushbericht. En dat direct met de verblijfplaats van de gevallen persoon. Op een kaart is duidelijk te zien waar de val heeft plaatsgevonden. Als de val slechts gering was en er geen hulp nodig is, kan de drager van het horloge de noodoproep binnen 60 seconden stoppen. Dit kan snel en eenvoudig met een tik van de vinger op het display. Dit voorkomt onnodige noodoproepen. De nabestaanden zijn niet voor niets bang.

SOS-knop geeft extra beveiliging

Ouderen hebben niet alleen hulp nodig als ze vallen. De in het horloge geïntegreerde SOS-knop biedt extra veiligheid in het dagelijks leven. De alarmknop zit dus altijd om je pols. Dit kan op elk moment worden gebruikt om zelf een noodoproep te doen. Om dit te doen, houdt de hulpzoekende de knop enkele seconden ingedrukt. Net als bij de automatische valdetectie worden de noodcontacten na elkaar gebeld en krijgen ze ook een bericht. Onze praktische tip: Om ervoor te zorgen dat de noodoproep niet onopgemerkt op een gsm-box terechtkomt, dienen de noodcontacten de instellingen op hun gsm-box te controleren. Dit zou de oproep pas na 15 seconden moeten beantwoorden. Dit is overigens de standaardinstelling. Als u deze niet heeft gewijzigd, hoeft u niets opnieuw in te stellen. De volgende functie is voor sommigen ook handig: na overleg met de persoon die de app gebruikt, kunnen familieleden veilige gebieden definiëren. Als de drager van de smartwatch deze verlaat, ontvangen de geselecteerde noodcontacten een pushbericht met hun huidige locatie.

Een redder in nood in nood

Het horloge biedt de mogelijkheid om op elk moment hulp te krijgen. Ook als de telefoon niet in de buurt is. Of als de hulpzoekende daar na een val niet meer toe in staat is. Dat geeft een veilig gevoel. Zowel de gebruikers als hun familieleden. Het goede aan het horloge: het is ook handig als er geen noodgeval is. Ongeacht de beveiligingsfuncties is het een klassieke smartwatch met een telefoonfunctie en tal van gezondheidsfactoren.

Met de telefoon om de pols houden gebruikers thuis en onderweg contact met familie en vrienden. Het Telekom-netwerk zorgt voor de beste connectiviteit. Contacten kunnen eenvoudig worden geselecteerd via het geïntegreerde telefoonboek. Dankzij het grote lettertype en de duidelijke gebruikersinterface is de klok gemakkelijk te gebruiken. Daarnaast heeft de noodwacht speciale activiteiten- en gezondheidsfuncties. Net als een fitnesstracker meet hij de hartslag en telt hij stappen en verbrande calorieën. Zo zorg je ervoor dat je je bewegingsdoelen behaalt zonder jezelf te overbelasten. Het horloge meet ook de slaapduur en slaapkwaliteit.

Geen eigen smartphone nodig

Belangrijk om te weten: Als je het horloge gebruikt, heb je geen eigen smartphone nodig. Het is voldoende als de familieleden er een hebben. Hiermee en de app “TCL Connect” stelt u de klok in, onderhoudt u het telefoonboek en slaat u de noodcontacten op. De app is gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store. Het horloge is verkrijgbaar bij Telekom met een grijze of donkerrode band. Bovendien is het compatibel met vele andere armbanden die op de markt verkrijgbaar zijn. De gebruikers kunnen zelf kiezen of de tijd in digitale vorm of in analoge vorm met een wijzerplaat wordt weergegeven. Er zijn verschillende ontwerpen om uit te kiezen. Het horloge meet ongeveer vijf bij vier centimeter (48,5 x 41 x 14,3 millimeter) en weegt 57 gram. TCL specificeert de levensduur van de batterij als vijf dagen in stand-by modus. Als het horloge bijvoorbeeld wordt gebruikt om te bellen, moet er vaker worden opgeladen. Dit werkt met de meegeleverde oplaadkabel via magneetcontacten aan de achterkant. Het is ook snel: het duurde slechts 1,5 uur om het horloge volledig op te laden toen we ons voorbereidden op de video. Om het te gebruiken, moet u het mobiele telefoontarief van Telekom Smart Connect S boeken.

Andere smartwatch nodig? Kijk dan in onze smartwatches top 5.

Smartwatch met automatische valdetectie
Schuiven naar boven