Reis naar Qatar: wat je als WK-toerist moet weten

Qatar Airways

Vakantie in Katar? De FIFA World Cup heeft het land in de wereldwijde focus gebracht. Als je naar Qatar wilt komen, moet je van tevoren een paar dingen weten.

Qatar is zwaar bekritiseerd vanwege de slechte mensenrechtensituatie. Er wonen ongeveer twee miljoen arbeidsmigranten, van wie de meesten afkomstig zijn uit arme landen zoals India, Bangladesh of Nepal en ongeveer 95 procent van de beroepsbevolking uitmaken. Hun werk- en leefomstandigheden zijn vaak catastrofaal. Velen krijgen minder betaald dan afgesproken, moeten langer en harder werken, zijn slecht gehuisvest en van sommigen wordt hun paspoort in beslag genomen. Niettemin: Het WK vindt plaats van 20 november tot 18 december 2022 en voetbalfans reizen af ​​naar het emiraat. Zodra de beslissing om naar Qatar te reizen is genomen, rijzen er – net als bij elke andere reis – heel praktische vragen. Aangezien Qatar een islamitisch land is, zijn er een paar extra regels die in acht moeten worden genomen.

Blijf kalm. De dagtemperaturen tijdens het WK liggen gemiddeld tussen de 24 en 30 graden Celsius

Iedereen die het land in wil en minimaal zes jaar oud is, moet een PCR-test overleggen die niet ouder is dan 48 uur of een snelle antigeentest die niet ouder is dan 24 uur. Zelf uitgevoerde tests worden niet erkend. Bewijs van vaccinatie is niet nodig. Ten minste drie dagen voordat u het land binnenkomt, moet u een deelnameformulier invullen, dat u online kunt uploaden of in het origineel bij binnenkomst kunt overleggen. Iedereen die het land binnenkomt, moet de Qatarese corona-tracking-app “Ehteraz” op zijn mobiele telefoon downloaden. De app wordt gecontroleerd bij het betreden van musea, hotels, restaurants, winkelcentra en dergelijke. Het dragen van mond- en neusbescherming is daar niet verplicht. Alleen degenen die het openbaar vervoer of gezondheidsinstellingen bezoeken, moeten mond- en neusbescherming dragen.

In Qatar: wat is de beste manier om van A naar B te komen? Vooral met de auto. U kunt overal komen met een taxi of limousineservice. Als u zelf wilt rijden, kunt u een auto huren. Maar je moet hier ergens op letten. In Qatar mag je bijvoorbeeld de eerste zeven dagen na binnenkomst alleen rijden met een Duits rijbewijs. Als u dit langer wilt doen, moet u een voorlopig rijbewijs aanvragen, dat dan drie maanden geldig is. Bij een ongeval moet u in ieder geval de politie bellen en mag u de ongevalswagen niet verlaten. Het Federaal Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert voorzichtig te rijden en wijst erop dat het wegverkeer in goede wegomstandigheden wordt gekenmerkt door hoge snelheden, vaak riskant rijgedrag en veel ongevallen.

Busritten zijn altijd mogelijk geweest. Treinreizen is nu ook mogelijk. De metro is nieuw – en nog niet landelijk Als je stress met de huurauto wilt vermijden: sinds 2019 rijdt er een metro die bijvoorbeeld de luchthaven met het stadscentrum verbindt. Er rijden ook bussen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken moet je de reguliere buslijnen vermijden omdat ze onbetrouwbaar zijn.

Een van de belangrijkste vragen voor veel voetbalfans. Alcoholgebruik en dronkenschap in het openbaar zijn verboden. Beide zijn sowieso moeilijk, aangezien alcohol niet mag worden geïmporteerd en ook niet in winkels mag worden gekocht. Degenen die alcohol willen drinken, kunnen dat doen in hotels met een alcoholvergunning. Je moet in ieder geval ouder zijn dan 21 jaar – en genoeg geld hebben. Een biertje kost daar tien tot vijftien euro.

Er zullen dit jaar uitzonderingen zijn voor het WK. Voor en na de wedstrijd wordt alcohol geschonken op het stadionterrein. In het stadion mag daarentegen alleen alcoholvrij bier staan. Alleen wie veel geld betaalt en een zitplaats in een box boekt, mag daar tijdens het spel alcohol halen. Ook komt er een fanzone voor de wereldvoetbalbond FIFA, waar vanaf 18.30 uur bier gedronken kan worden.

Winkelen, uitgaan, ontspannen – winkelcentra maken deel uit van de dagelijkse cultuur in Qatar

Als het buiten warm is, zijn de winkelcentra de ideale ontsnapping. Ze zijn voorzien van airconditioning en zijn meestal geopend van 9.00 tot 21.00 uur. Belangrijk om te weten: In Qatar is vrijdag zondag – en zondag is een normale werkdag. Met andere woorden, alle winkels zijn op vrijdagochtend gesloten. De meeste gaan echter weer open na het vrijdaggebed, inclusief de restaurants. Alleen de autoriteiten blijven gesloten.

Kledingvoorschrift: Waar moet ik op letten bij het kiezen van mijn kleding?

Sommige reisgidsen stellen dat “conservatieve kleding” wenselijk is. Er zijn waarschijnlijk veel verschillende ideeën over wat conservatieve kleding is. In principe moeten de knieën bedekt zijn. Korte rokjes of shorts zijn daarom niet gewenst. Hetzelfde geldt voor transparante kleding. Bovendien moeten de schouders bedekt zijn. Als je op een openbaar strand wilt baden, moet je zeker kijken naar de respectieve dresscode om daar te baden. Topless en naakt baden is over het algemeen niet toegestaan. Bij het hotelzwembad is het meestal geen probleem als vrouwen bikini’s dragen.

Westerse kleding is acceptabel zolang het niet te veel huid toont

Welke gebaren moet ik vermijden?

Met de vinger naar iemand wijzen wordt in veel landen niet als beleefd beschouwd, in Qatar wordt het als zeer onbeleefd beschouwd en moet het absoluut worden vermeden. Hetzelfde geldt als je met je wijsvinger naar iemand zwaait. Als je een ober ermee zwaait, wordt je waarschijnlijk niet goed bediend. Dus laat het gaan. En als alles goed gaat op vakantie en je wilt dit laten zien door een duim omhoog te geven, dan zou je kunnen merken dat het vanaf dat moment slechter gaat. Omdat dit gebaar, dat in westerse landen een positieve connotatie heeft, in Qatar als beledigend wordt ervaren.

Groeten en kussen toegestaan?

Laten we beginnen met de begroeting. Vrouwen kunnen zien dat een man hun aanbod om de hand te schudden afwijst. Dit is niet persoonlijk bedoeld. Religie verbiedt moslims om vrouwen de hand te schudden. Het kan ook gebeuren dat mannen dit elkaar aandoen of vrouwen elkaar – dan gewoon omdat ze geen moslim zijn. Je moet dat niet als respectloos beoordelen, maar deze hindernis rustig nemen. Het zou jammer zijn als we hierdoor interessante discussies en ontmoetingen zouden moeten missen. Vermijd zoenen en knuffelen in het openbaar. Dit is illegaal en kan leiden tot boetes als je wordt betrapt. Seks buiten het huwelijk is ook verboden en kan streng worden gestraft. Er is sprake van een gevangenisstraf tot zeven jaar.

Homoseksuele handelingen zijn verboden in Qatar en kunnen ook worden bestraft met maximaal zeven jaar gevangenisstraf. De emir van Qatar, Tamim bin Hamad al Thani, had echter verklaard dat alle mensen welkom waren op het WK, ook homoseksuelen.

Reis naar Qatar: wat je als WK-toerist moet weten
Schuiven naar boven