Ontdekkingsreis door Corsica

Vakantie Corsica

Van alle mediterrane eilanden is Corsica zeker de meest diverse en waarschijnlijk ook de mooiste. Een wandelparadijs dat prachtig wordt aangevuld met baden in de Middellandse Zee en vele rivierpoelen. Een paradijselijk eiland voor natuurliefhebbers en vrijheidslievende kampeerders.

‘Tour de Corse’. Rond het eiland in een camper.

Vakantie Corsica,een aparte wereld en verrassend wild. En dan bedoel ik niet alleen de natuur. Er zijn de Corsicaanse wegen, het wild zwervende vee, Corsicaanse specialiteiten en gebruiken – en last but not least de Corsicaanse zelf, wiens koppigheid bekend is. 50 bergen stijgen meer dan 2000 meter de lucht in. Het eiland, dat kan wedijveren met de krachten van de zee, loopt door het beruchte GR20 langeafstandswandelpad. Maar het hoeft niet de moeilijke manier te zijn. Corsica biedt een ongelooflijk aantal andere wandelingen die je ogen zullen laten sprankelen en je wangen rood zullen laten.

Aankomst Bastia

Bastia, de belangrijkste haven van Corsica, is veel te interessant om zomaar de veerboot op of af te rollen. Een café au lait en een verse croissant in de ochtendzon is het gezellige begin van onze Corsica-reis. Op het Sint-Niklaasplein ontmoeten de mensen elkaar in de cafés en kuieren ze rond. Veel interessante winkels zijn niet ver. We houden van Bastia. De stad straalt Italiaanse flair uit en nergens anders op het eiland is het leven van alledag zo authentiek.

Victor Hugo woonde als kind in het oude centrum van Terra Vecchia. Bij de hoefijzervormige Vieux Port steekt de prachtige Saint-Jean-Baptiste uit de gevel van de huizen, de grootste kerk van Corsica. Via de ‘Hangende Tuinen’ gaat het omhoog naar Terra Nova naar de imposante Genuese vestingwijk uit de 14e eeuw. De citadelstad met het gouverneurspaleis, smalle straatjes en hoge herenhuizen is omgeven door de originele muren. Bezienswaardig!

Dit moet je zien:

  • Marktbezoek. Elke zondagochtend is er in Bastia een rommelmarkt op het grote Sint-Nicolaasplein en op slechts een paar meter afstand, op de Place du Marché, de traditionele voedselmarkt (zaterdag- en zondagochtend).
  • Winkelen. In de winkelstraat Rue Napoléon gaat de goede Boulangerie Pâtisserie Kaa heel vroeg open, en naast de deur heeft de A Tinella-winkel een indrukwekkend assortiment kazen. De parallelle Boulevard Paoli biedt verder winkelen.
  • Het Hotel Central Bastia ligt in de directe omgeving in het hart van Bastia. Het stadshotel uit de 19e eeuw heeft charme, interessante kunst en straalt vroegere flair uit met het comfort van vandaag. Aanbieding Booking.com.

Land van kastanjes en doorzeefde stadsborden.

Met meer dan 60 dorpen was Castagniccia in de 16e eeuw een van de dichtstbevolkte regio’s van Corsica. De berghellingen zijn begroeid met kastanjebomen, waaraan het gebied zijn naam ontleent. De vele stervende reuzen met stammen tot 12 meter dik voedden lange tijd heel Corsica. Kastanjes werden meer dan vijf eeuwen in Castagniccia verbouwd en maakten de regio welvarend totdat tarwebloem werd geïmporteerd. De tijdrovende productie van kastanjemeel was niet meer de moeite waard.

Een korte dag is genoeg om te verdwalen op kronkelende wegen in Castagniccia en zijn eilandgeschiedenis: bijvoorbeeld naar het symbolische Orezza-klooster in Piedicroce, een van de talloze vergeten dorpen van Castagniccia, waarvan de gouden eeuw al lang voorbij is. Maar hun kerken en kloosters behoren tot de mooiste van het eiland en geven een idee van de vroegere rijkdom. De bewoners zijn Corsicaans tot op de harde bast van hun kastanjes. En omdat sommige trotse nationalisten niet tegen Franse plaatsnamen kunnen, begroet bijna elk dorp ons met een plaatsbord vol kogelgaten of overgeschilderd.

Het klooster van Orezza – de bakermat van de strijd voor vrijheid.

In een bocht verschijnt aan de kant van de weg het beroemde Franciscanenklooster van Orezza (Google Maps). Van de voormalige ontmoetingsplaats van de vrijheidsstrijders is een fotogenieke ruïne overgebleven. In 1943 verwoestten Duitse luchtaanvallen het klooster. Planten groeien over de gevel en de klokkentoren, en ornamenten en overblijfselen van kerkschilderingen zijn te zien in de onbedekte kapel. In het klooster van Orezza werd verzetsgeschiedenis geschreven: van hieruit werd in 1731 de oorlog tegen de Republiek Genua ‘rechtvaardig en heilig’ verklaard, de onafhankelijkheid van Corsica uitgeroepen en de Corsicaanse grondwet aangenomen. Zijn revolutionaire leider, Pasquale Paoli, werd geboren in Castagniccia, in Merusaglia, 14 km verderop. Een klein museum in de geboorteplaats van Paoli volgt het lot van de nationale held (video en persoonlijke voorwerpen). Zijn gerepatrieerde as wordt bewaard in een kapel.

In Piedicroce proberen de bewoners hun stad te behouden. Er is een café, een bar en zelfs een eenvoudig hotel met een restaurantterras met uitzicht. We kunnen goed parkeren op de lokale weg en genieten van het uitzicht, een hapje eten en na de korte nacht op de veerboot even wegdoezelen.

  • De dorpen in de omgeving kunnen ook via wandelpaden worden verkend. Om af te koelen is de waterval La Struccia te bereiken vanuit het gehucht Carcheto-Brustico, waar de prachtige Romaanse kerk Sainte Marguerite de Carchetu staat.
  • In de buurt zijn de bronnen van Orezza en de fabriek van het beroemde Corsicaanse mineraalwater van Orezza, dat op alle menukaarten van restaurants te vinden is. Daarvoor moet het echter worden ontijzerd, omdat het een van de meest ijzerrijke ter wereld is.
  • Wandeltip (Rother wandelgids 5h). Vanaf de Col de Prato bedwing je de heilige berg San Petrone (1767 m). Als het zicht goed is, kun je de twee hoogste toppen van het eiland zien, van de Cinto tot de Rotondo en Cap Corse.
  • Campings. Een goede uitvalsbasis is Corte met meerdere campings

Accommodaties in de Castagniccia (topscores van Booking.com) zijn meestal appartementen of gastenkamers. Het Castellu D’Orezza is prachtig (boekingsaanbieding, foto’s hieronder). Het oude stenen huis is smaakvol gerenoveerd en verhuurt vijf kamers. Gelegen in de heuvels in een klein dorp, biedt het een prachtig uitzicht, een klein zwembad in de tuin en Corsicaanse diners op het terras.

Ontdekkingsreis door Corsica
Schuiven naar boven