Onderhoud en overwinteren van tuinmeubelen: zo doe je het goed

Tuinstoel

Wanneer is het juiste moment om je tuinmeubelen stil te leggen? Deze vraag baart veel tuinbezitters jaar in jaar uit zorgen. In principe kunnen deze meubels buiten blijven staan ​​tot de vorst (en sommige zelfs langer). Maar eerlijk: wie wil er in november stormen, koude temperaturen en regen buiten rondrennen en zijn tuinmeubelen ophalen? Waarschijnlijk niemand. Het is daarom raadzaam om de genoemde apparatuur in huis te halen wanneer deze niet meer nodig is. Dus de vraag zou moeten zijn: “Wil ik nog buiten zitten of niet?” Zo niet: ga aan de slag en zet de tuinmeubelen erin!

Maak tuinmeubelen schoon voor de winterstalling!

Ook al lijkt dit werk een beetje overbodig: tuinmeubelen moeten zeker worden schoongemaakt voordat ze in de winter worden opgeborgen. Het maakt daarbij niet uit of het een dure set was of een goedkope tuinset. Afhankelijk van het materiaal ziet deze reiniging er anders uit. In principe kan de tuineigenaar echter niet fout gaan met zeepsop. Na het wassen van de meubels is het belangrijk deze goed te laten drogen. Het afdekken van de tuinmeubelen vereist ook speciale zorg: folies, doeken, oude lakens, enz. zijn hier bijzonder geschikt voor. Het is echter essentieel om ervoor te zorgen dat het meubilair niet luchtdicht wordt afgesloten (bijvoorbeeld in plastic zakken), omdat dit kan leiden tot de vorming van schimmelvlekken.

Houten meubels opbergen

Houten tuinmeubelen moeten ook worden schoongemaakt en grondig worden gedroogd voordat ze naar uw winterverblijf gaan. Ook is het belangrijk om ze niet te laat in het jaar in huis te halen, omdat vorst soms het lakwerk kan aantasten. Dit is niet alleen een optische fout, maar ook een toegangspunt voor ongedierte en schimmels. Het resultaat: in het komende voorjaar moeten de aangetaste meubels worden geschuurd en opnieuw geverfd – een klus die u zich graag wilt besparen…

Wat anders te overwegen?

Kussens en bekleding moeten grondig worden gewassen voordat ze overwinteren; indien mogelijk in de wasmachine (volg de instructies van de fabrikant!). Ze moeten ook volledig droog zijn voordat ze worden opgeslagen, anders zullen er ongewenste schimmel- en meeldauwvlekken ontstaan. Daarnaast gaan kussens die vochtig zijn bewaard na een tijdje stinken… Speciaal ontworpen dozen zijn ideaal om in op te bergen. Het belangrijkste is echter dat ze ook niet luchtdicht verpakt zijn.

Ook parasols verdienen een winterverblijf. Het is echter niet per se raadzaam om ze vooraf te wassen. In de regel is het afvegen van de schermen voldoende. Het is ook belangrijk dat ze absoluut droog zijn voordat ze worden overwinterd. als dat niet het geval is, zal er schimmel ontstaan, wat niet noodzakelijkerwijs de start van het komende tuinseizoen verzacht…

Wat is de beste plek voor de winterstalling van tuinmeubelen? Droog, vorstvrij (maar niet oververhit), goed geventileerd en beschermd tegen UV-stralen – bij voorkeur in de kelder.

Heeft het zin om de winter buiten door te brengen?

Steeds meer fabrikanten maken gebruik van ‘hardy, vorstbestendig’ tuinmeubelen, bijvoorbeeld van teak, RVS of polyrattan. Hoewel deze materialen perfect geschikt zijn om buiten te blijven tijdens het koude seizoen, worden ze er niet mooier op. Het is helaas zo dat niet alleen de weersinvloeden, maar ook de UV-stralen ertoe bijdragen dat het exterieur en daarmee de levensduur van de tuinmeubelen zwaar onder druk komen te staan ​​als je de hele tijd buiten zit. Het is dus altijd beter (ongeacht wat de fabrikant zegt) om de tuinmeubelen in gesloten ruimtes te laten overwinteren. Indien dit door ruimtegebrek niet mogelijk is, is het aan te raden de meubels in ieder geval op een beschutte plek te plaatsen waar deze niet volledig wordt blootgesteld aan de winterse drukte en UV-stralen…

Onderhoud en overwinteren van tuinmeubelen: zo doe je het goed
Schuiven naar boven