Naai de rits in

Ritsen

Velen worden al bang als ze het woord rits horen. Maar als je eenmaal ziet hoe het werkt, is het helemaal niet moeilijk. Hier laten we je verschillende manieren zien om je rits gemakkelijk in je zelfgenaaide items te krijgen. Wanhoop niet als het er niet meteen perfect uitziet – een beetje oefenen hoort er ook bij ๐Ÿ™‚

Je hebt dit nodig:

 • Rits
 • Stoffenschaar
 • Pinnen
 • Garen
 • Ritsvoet (idealiter)

De varianten:

 1. We naaien een rits tussen twee stukken stof, het stiksel is niet zichtbaar vanaf de rechterkant van de stof, maar de tandjes wel. De rits eindigt aan de boven- en onderkant van de stoffen rand.
 2. Een rits met zichtbare stiksels en verborgen ritstanden. Hier wordt de rits tussen twee stoffen genaaid, de rits eindigt aan de bovenzijde met de stofrand aan de onderzijde hij ligt op de naadtoeslag van de stofdelen.
 3. En tot slot naaien we een soortgelijke variant als rits 2. Hier wordt deze echter in een opening tussen twee stukken stof genaaid. Beide ritsuiteinden liggen op de naadtoeslag van de verkeerde kant van de stof. Het stiksel is te zien vanaf de rechterkant van de stof en de tandjes van de rits zijn weer verborgen.

Het vergrendelen van een eindeloze rits maakt verdere verwerking gemakkelijker, vooral voor beginners. Het is echter niet altijd nodig. U kunt uw rits vastzetten met de machine of met een paar handsteken. Als u beide uiteinden vergrendelt, trek dan de twee ritsdelen niet helemaal uit elkaar bij het inrijgen van de rits, maar net genoeg zodat u de rits gemakkelijk omhoog kunt krijgen. Zo zit je rits in het midden van de rits en kun je beide uiteinden op slot doen.

We laten u nu zien hoe het vergrendelen met de machine werkt! Leg je rits onder je machine zoals op de foto. De naald raakt de stof ongeveer 1-2 cm voor het einde van de rits. We trengen met een normale standaard naaivoet en een grote zigzagsteek (in ons geval: steekbreedte 7, steeklengte 0). Naai een paar steken zodat de tanden goed vastzitten.

De naald moet altijd rechts en links van de tanden door de stof steken. Een beetje voorzichtigheid is hier geboden, de machinenaald houdt er niet van om de ritstanden direct te raken. U kunt dit testen door de naald voorzichtig met het handwiel omlaag te brengen. Pas de steekbreedte of ritspositie aan indien nodig.

 1. Naald is aan de linkerkant
 2. doorboort de stof naast de tanden
 3. De naald zit aan de rechterkant en zakt terug in de stof

En je rits zit al op slot en kan niet meer open.

Variatie 1

Rits tussen twee stukken stof, stiksels niet zichtbaar van buitenaf. De snijranden van de stukken stof hebben we vooraf bijgesneden met een overlockmachine. Dit resulteert in een mooie, strakke afwerking. Geen lockmachine? Geen probleem! U kunt uw onafgewerkte randen ook bijsnijden met een grote zigzagsteek. Veel naaimachines hebben ook donkere steken. Kijk gewoon wat uw machine kan!

De kant met de tandjes en de kant waar je rits zit is de rechterkant van je rits. Plaats dus de rechterkant van de rits aan je rechterkant van de stof. De rits staat iets open.

Het is ook mogelijk om een โ€‹โ€‹rits in te naaien zonder ritsvoet. Dit vereist een beetje oefening en u moet bekend zijn met uw machine. De aanschaf van een ritsvoet is altijd een waardevolle investering.

Onze ritsvoet zit al op de machine en we gaan langs de spelden naaien. Vergrendel het begin met een stiksteek. Links en rechts kan in de regel een ritsvoet worden geplaatst. De ritsvoet wordt aan de rechterkant geplaatst, zodat we langs de tanden aan de linkerkant naaien.

Naai ongeveer halverwege, laat de naald in de stof en til de naaivoet op. Nu kunt u de rits diagonaal langs de naald trekken. Strijk de stof weer recht, klap de naaivoet omlaag en naai de naad tot het einde.

Naai de rits in
Schuiven naar boven